Marketing is een vaak verkeerd begrepen beroep. Peers stereotyperen marketing vaak met enorme budgetten, losbandige tijdlijnen, lukrake tactieken, spraakmakende influencers en Snapchat-filters. In werkelijkheid zijn moderne marketingplannen complexer en meer georkestreerd dan een Premier League-winnend voetbalteam.
Bedrijven hebben grote doelen te behalen en kleine marges te lopen – en ze hebben realistische, maar vindingrijke marketingplannen nodig om dit te realiseren. Natuurlijk kunnen grotere bedrijven alles uitgeven om Taylor Swift in te huren voor een commerciële operatie en een kwart miljoen aan Facebook-advertenties te laten vallen, maar kleine bedrijven en startups moeten ronduit strategisch worden met elke dollar die ze uitgeven.
Als uw bedrijf elke cent probeert uit te rekken, bent u bij ons aan het juiste adres. Dit artikel laat je zien hoe je in 2023 een marketingplan maakt dat echt werkt met een nuchter budget. We hebben stapsgewijze acties, schetsen, voorbeelden en meer toegevoegd om u alles te geven wat u nodig hebt om een idee met laserprecisie op de markt te brengen.
Wat is een marketingplan?
Een marketingplan is een gedocumenteerd stappenplan voor hoe u van plan bent om bekendheid, verkoop, aanmeldingen, bezoekersaantallen of andere marketinginitiatieven te stimuleren. Het schetst uw KPI’s, budget en tijdlijn en dicteert alles, van de kritieke mijlpalen tot de kernachtige taken.
Marketingplannen zijn er in alle soorten en maten. U kunt een overkoepelend marketingplan opstellen om de jaarlijkse doelen en strategieën van uw hele afdeling voor het komende jaar te documenteren en te begeleiden. Of u kunt een marketingplan maken met daarin de lanceringsstrategie voor de gloednieuwe productrelease die volgend kwartaal uitkomt. Grote plannen kunnen zelfs kleine plannen zijn, net als een schattige verzameling Russische nestpoppen.
Plannen kunnen kort, lang, dik of dun zijn – onthoud gewoon wat uw plan probeert te bereiken. Als je een idee probeert te pitchen voor een team van venture capitalists of een lokale bank, heb je misschien een dik document nodig met bijbehorende spreadsheets en financiële cijfers. Als u het plan echter probeert over te brengen aan de leiders van uw marketingteam, wilt u direct ter zake komen met tactieken, deadlines en te leveren producten.
Ongeacht uw use case, het volgende gedeelte geeft u de bouwstenen die u nodig hebt om een marketingplan te maken dat werkt.
ERIC BANDHOLZ: Baarden en merken laten groeien met contentmarketing
Hoe maak je een marketingplan
Dit gedeelte laat u het 7-stappenproces zien voor het maken van een marketingplan. Plannen zijn vloeiend en veelzijdig, dus we raden af om een van deze plannen met pen en papier in te vullen. Houd uw gum bij de hand, want een marketingplan is nooit perfect vanaf het begin.
Hier is een overzicht van het proces in 7 stappen:
Stel uw marketingdoel vast
Identificeer uw publiek en concurrenten
Stel uw marketingbudget in
Bepaal je deadline(s)
Kies uw marketingkanalen en tactieken
Maak een overzicht van de takenlijst en maak opdrachten
Houd prestaties bij en bekijk analyses
Maak je niet al te veel zorgen om het nu allemaal leuk en mooi te maken. Later kunt u ons verstrekte marketingoverzicht gebruiken om een meer gearticuleerde versie te kopiëren, plakken en opmaken voor wijdverbreide distributie. Concentreer u voorlopig alleen op het uithakken van elke sectie en het beantwoorden van de tot nadenken stemmende vragen.
1. Stel uw marketingdoel vast
Definieer precies wat u probeert te bereiken. Wil je meer omzet genereren? Hoe veel? Hoe zit het met terugkerende klanten? Hoeveel? Wilt u de naamsbekendheid vergroten? Aan wie en met hoeveel?
Werk de details uit van wat u wilt bereiken, waarom en hoe u dit gaat meten. Stel uw KPI’s in een vroeg stadium vast om het succes van uw marketingcampagne te meten. U zult in de rest van uw marketingplan naar deze cijfers verwijzen, dus wees specifiek.
Het aantal websitebezoekers dat u probeert te trekken, heeft bijvoorbeeld invloed op uw marketingbudget, deadlines en tactieken. En als u zich op een specifieke demografie richt, moet u mogelijk verschillende marketingteams inschakelen om de juiste kanalen en berichten te gebruiken.
Stem je marketingdoel af zodat je het eenvoudig in één zin kunt communiceren. Bijvoorbeeld: “Het doel is om eind oktober 25.000 belangrijke besluitvormers naar de nieuwe productpagina te leiden met een beperkt marketingbudget van $ 75.000.”
2. Identificeer uw publiek en concurrenten
Leg uit op wie deze campagne zich richt. Als je je buyer persona’s al hebt ontwikkeld, plug je gewoon de persona in die geschikt is voor deze campagne. Als dit echter de eerste keer is dat je lang en hard nadenkt over je doelgroep, moet je de persoon aan wie je marketing doet echt leren kennen.